דף הבית / האם יש עניין בנר תמיד בבית כנסת?

האם יש עניין בנר תמיד בבית כנסת?

1. האם קיים מקור ההלכתי, לפריט כזה, ולתלייתו בבית הכנסת. חשוב לציין כי הוא אינו “נר” (הוא מנורות חשמליות) ואינו “תמיד” (דולק רק כאשר מדליקים את שאר המנורות).

2. אם אכן קיים מקור הלכתי, האם יש חיוב לתלותו במקום מסוים (כגון: דוקא מעל או לפני ארון הקוד

תשובה:

1. המקור ההלכתי לפריט זה הינו נר התמיד, המכונה נר המערבי, שהיה דולק תמיד במנורת ביהמ”ק וממנו היו מעבירים אש לשאר הנרות. כיון שבית כנסת מכונה מקדש מעט (ראה מגילה כ”ט.) נהגו להדליק נר תמיד בצד מערב כמו בביהמ”ק. בימינו נוהגים להדליק את נר התמיד לפני ארון הקודש לעת התפילה (לאו דווקא תמיד במובן הפשוט של המילה). לעיונכם, המקור לכך מופיע במדרש במדבר רבה פ”ד.

2. בעניין מה שציינתם, שנר זה אינו באמת נר כי אם נר חשמלי, כבר עסקו בכך בספרות השו”ת. יש שכתבו שכיון שאין נר בלא שמן ופתילה אז כל נר שאינו לצורך מאור אלא לצרכים כגון כבוד ביהכנ”ס וכד’ מצוה מן המובחר שלא יעשוהו נר חשמלי. לעומתם, הרב עובדיה יוסף (יחווה דעת חלק ה’ סימן ס’), בתשובה בנוגע לנר נשמה חשמלי, כותב שבימינו יש אפילו מקום להעדיף נר חשמלי כיון שהוא לא מלכלך וכו’. עוד סיבה המופיעה בדבריו היא שכבר הותר להדיק נר של שבת וחנוכה בנר חשמלי ולא כאן המקום להרחיב בעניין. נוסיף לכך את העובדה שזהו רק מנהג “זכר ל..” וגם את העובדה שכמעט כל בתי הכנסת בימינו משתמשים בנרות תמיד חשמלים ונראה לענ”ד שאין שום פיחות במנהג להדליק נר חשמלי ולא רגיל.

המאמר נכתב באתר “כיפה”